top of page
קרישיות יתר בהריון

קרישיות יתר הנה בעיה הפוגעת בתפקוד התקין של מערכת קרישת הדם בגופנו. מערכת הקרישה, המורכבת מחלבוני קרישה שונים, אחראית על עצירת דימומים הנוצרים כתוצאה מפגיעה בכלי דם. ברוב המצבים קרישי דם מהווים חלק טבעי ממנגנון הריפוי של הגוף, אולם כאשר הויסות של מערכת מופר נוצר מצב של קרישיות יתר או דימום יתר.

 

קרישיות יתר עשויה להיות מולדת (תורשתית) או נרכשת, היא יכולה להיות מצב זמני או קבוע.    

בדרך כלל קרישיות יתר אינה מפריעה למהלך החיים התקין של האשה, אולם במצבים בריאותיים שונים, בין היתר הריון, עלולה להיות לה השפעה מזיקה ומסוכנת. במהלך היריון ממוצע עולה הקרישיות בדם האם פי 4-5. כאשר אשה עם נטייה מולדת לקרישיות- יתר (טרומבופיליה) נמצאת בהריון, עשויים להיווצר במהלכו סיבוכים שונים כגון הפלות חוזרות, היפרדות מוקדמת של השיליה, מות עובר תוך רחמי, רעלת הריון ופקקת ורידים עמוקה. קרישיות יתר היא סיבת המוות המובילה בקרב נשים בהריון ובתקופה שאחרי הלידה.

 

ע"פ הסטטיסטיקה העולמית, 2-4 נשים מכל 1000 יולדות סובלות מקרישיות יתר ו- 1 מתוך 4-5 הפלות לא רצוניות נגרמות על רקע קרישיות יתר בדם. בישראל ידוע על שכיחות גבוהה יותר של שינויים גנטיים (מוטציות) במנגנון קרישת הדם, כנראה בגין נישואין בתוך המשפחה כיום או בעבר הרחוק אשר מנציחים את השינויים הגנטיים העוברים בתורשה.

כיצד מאבחנים קרישיות יתר?
לאור חומרת סיבוכי ההיריון האפשריים קיימת חשיבות רבה לבדיקת קרישיות יתר ואבחון הבעיה בשלב מוקדם ככל האפשר. האבחון מתבצע באמצעות 
בדיקת דם פשוטה, במסגרתה נבדקים במעבדה כעשרה גורמים שונים במערכת הקרישה.

מה הם גורמי הסיכון ומי הן הנשים שנמצאות בסיכון מוגבר? האם יש רקע גנטי?

קרישיות יתר נגרמת על רקע  נטייה מולדת העוברת בתורשה או על רקע נטייה נרכשת במצבים שונים. אם לאשה הרה או לאשה המתכננת הריון ידוע על היסטוריה אישית או משפחתית של סיבוכי הריון או מקרים של קרישי דם (פקקת או תסחיף ריאתי)  זהו תמרור אזהרה המחייב אותה לעשות בדיקת דם כדי לשלול את החשד.  לצד הגורם הגנטי, הנשים הנמצאות בסיכון מוגבר הן: 

 

  • מעשנות יותר מ־10 סיגריות ביום

  • סובלות מהשמנת יתר

  • מעל גיל 35

  • נשים עם הריון מרובה עוברים.

  • נשים שעברו כבר לפחות שלוש לידות.

  • נשים שעברו ניתוח קיסרי בעבר.

  • נשים הסובלות מרעלת הריון חמורה.

  • נשים שהיו מרותקות למיטה במשך לפחות שבוע בתקופה שקדמה ללידה.

  • נשים הסובלות ממחלות כרוניות

 

מה הם סימני האזהרה שצריך לשים לה אליהם?

קרישיות יתר עשויה לגרום להיווצרות קרישי דם מסוכנים העלולים להיסחף עם זרם הדם אל הריאות ולגרום לתסחיף ריאתי המתבטא בקוצר נשימה ועלול אף לגרום למוות. בחלק גדול מהמקרים אין תסמינים שניתן לאבחן בעזרתם, לכן עדיף למנוע תסחיף ריאתי מאשר לטפל בתוצאותיו. תסמינים שצריכים להדליק נורת אזהרה: כאב, נפיחות, שינוי צבע או חום ורגישות בגפה,ורידים שטחיים מורחבים, דופק מואץ, נשימה מהירה, כיחלון, כאב בחזה, גניחת דם (דם בכיח), התמוטטות פתאומית/התעלפות.

 

האם קיים טיפול מניעתי?

אם אישה סבלה מסיבוכי הריון בעבר ויש נוכחות נוגדנים מסוימים בדמה, מומלץ ברוב המקרים לתת לה טיפול תרופתי מונע של נוגד קרישה במינון המותאם למטופלת . הטיפול המועדף הוא מתן הפרין במשקל מולקולרי נמוך (קלקסן) , גם במהלך ההיריון וגם במשך ששה שבועות לאחר הלידה.

האם זו בעיה קבועה או חולפת? כלומר האם העובדה שאשה לקתה בתופעה בהריון אחד, מגבירה את הסיכוי שהתופעה תחזור בהריונות נוספים?

קרישיות יתר עשויה להיות מצב זמני או קבוע, אך בכל מקרה בו יש היסטוריה רפואית של סיבוכי הריון על רקע קרישיות יתר קיים גם סיכון מוגבר להישנות הבעיה בעתיד.

האם גרביים אלסטיות באמת עוזרים?

כן, גרביים אלסטיות יכולות לסייע בהפחתת הלחץ על הורידים וכתוצאה להקטין את הסיכון להיווצרות קרישי דם מסוכנים.

bottom of page